Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Γράμμα στον Εαυτό μου – Λίγο πριν τις Διακοπές || by Zeta Victory

  Αγαπητή μου Zωίτσα, ( ή αλλιώς..και που λες Ζιζή μου ) Καλησπέρα σου από τα χαρακώματα της δουλειάς. Η ομάδα μας δεν είναι γραφείο πια, είναι εργοτάξιο αντοχής κι όλοι κουβαλάμε τις εκκρεμότητες σαν μάρμαρα στον Παρθενώνα: ιδρώτας, πόνος, και ένα χαμόγελο "όλα καλά" για ξεκάρφωμα.» Μπράβο. Όχι που δεν θα το καταφέρναμε κι αυτό. Θέλω όμως να σου θυμίσω κάτι: έρχονται διακοπές. Ναι, ναι, καλά διάβασες. Όχι ψευδαίσθηση. Όχι όνειρο. Όχι “μία μέρα θα φύγω κι εσύ θα κλαις”. Κανονικές, με εισιτήριο που δεν έχεις κλείσει , βαλίτσα και μαγιό που δεν έχεις προλάβει να δοκιμάσεις. Οπότε πριν τυλιχτείς σαν spring roll μέσα σε χαρτιά, excel και την to do list, θέλω να σου πω: Δεν πειράζει αν κάτι μείνει «για Σεπτέμβρη». Εκείνος είναι μεγάλος, θα το αντέξει. Δεν χρειάζεται να κουρέψεις τις λίστες. Εσύ να κουρευτείς χρειάζεσαι. Κανείς δεν θα πεθάνει αν το email απαντηθεί μετά τις πατητές σου στη θάλασσα. Και όχι, δεν θα πάρεις δουλειά μαζί για να «ρίξεις μια ματιά». Δεν είσαι τελωνειακός ...

Φάε, Πιες, Κοιμήσου… και η Τύχη σου Δουλεύει

 

🍽️💤 Φάε, Πιες, Κοιμήσου… και η Τύχη σου Δουλεύει

🛏️ Ιστορία 3021: Από το Ταχίνι στο Τελάρο

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, η καθημερινότητά μου έχει μια... γαστρονομική γοητεία. Από ντελικατέσεν με μαρμελάδες αρωνίας μέχρι λευκά κρασιά με aftertaste εσπεριδοειδών και νότες… τσουρέκι. Ζούσα ανάμεσα σε gourmet βιτρίνες, superfoods με ονόματα που ακούγονται σαν yoga στάσεις (κινόα, μάκα, σπιρουλίνα) και αλλαντικά που σε κοιτούσαν με γοητεία και λίγη… κρέμα τρούφας.

Είκοσι χρόνια τώρα, μπαινοβγαίνω σε αποθήκες, σε μαγαζιά, σε δοκιμές, σε τυριά, αλλαντικά, ελαιόλαδα, και super foods που δεν ήξερε να προφέρει ούτε το Word. Στην αρχή ήταν η φέτα και το ταχίνι, μετά μπήκαν τα κρασιά και τα wine discoveries με ονομασίες τόσο ποιητικές που έπρεπε να τις σημειώνεις για να μην τις πεις “το κόκκινο με το ρόδι στο καπάκι”.

Ήξερα τι θα πει καλή ρίγανη από τη μυρωδιά. Ήξερα πότε ένα βαλσάμικο λέει αλήθεια. Ήξερα να ψωνίζω σαν σεφ χωρίς να είμαι. Γιατί η διατροφή είναι κουλτούρα, είναι φροντίδα, είναι τέχνη. Και για χρόνια, αυτή ήταν η μια τέχνη μου.

Κάθε τι που απορροφά την ενέργεια σου και πολλές ώρες από την καθημερινότητα σου, είναι τέχνη. Αν θέλεις να είσαι σωστός επαγγελματίας,  είναι η τέχνη σου.

💡 Η διατροφή ήταν για μένα τέχνη, φροντίδα και χαρακτήρας.

Και ξαφνικά — ή και όχι τόσο ξαφνικά — μπήκα στον μαγικό κόσμο του… ύπνου.

Και μετά, ήρθε… ο ύπνος αλλά και αυτός.

Όχι ο κυριολεκτικός — όχι "έπεσα να κοιμηθώ" — αλλά αυτός ο καινούριος κόσμος με τα ελατήρια, τα υφάσματα, το latex, τον κοκοφοίνικα (ναι, αυτός ο τροπικός!), τα ανώστρωμα, τα υπόστρωμα, το memory foam και τη μεγάλη φιλοσοφία: σκληρό ή μαλακό;

Ελατήρια, στρώματα, μαξιλάρια, λατέξ, κοκοφοίνικες, memory foam. Άρχισα να λέω "ανώστρωμα" και να το εννοώ κυριολεκτικά — όχι ως βάση για μπρουσκέτα.
Και είδα ότι, όπως στο φαγητό μετρά η πρώτη ύλη, έτσι και στον ύπνο μετρά το κάθε στρώμα (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

👉 Όπως δεν τρως φέτα απ’ το πλαστικό κουβά, έτσι δεν κοιμάσαι σε στρώμα-τηγάνι.
👉 Όπως διαλέγεις λάδι ψυχρής έκθλιψης, έτσι επιλέγεις και φυσικά υλικά που "αναπνέουν".

Άλλαξε ο τρόπος που κοιτάω τα πράγματα. Ξεκίνησα να σκέφτομαι ότι η φροντίδα του σώματος δεν είναι μόνο ό,τι βάζεις μέσα σου, αλλά και πού ακουμπάς το σώμα σου όταν τελειώνει η μέρα.

Και κάπως έτσι…
📦 Από τις παλέτες με ρύζι μπασμάτι πέρασα στα τελάρα με ανεξάρτητα ελατήρια.
🍷 Από τις δοκιμές κρασιών στο testing μαξιλαριών.
🥗 Από το “τι τρώμε απόψε;” στο “πού θα ξεκουραστούμε σωστά απόψε;”


Κι εκεί κατάλαβα: όπως στο deli διαλέγεις παρμεζάνα 36μηνης ωρίμανσης γιατί “έχει σώμα”, έτσι και στο στρώμα διαλέγεις φυσικό latex γιατί “αγκαλιάζει χωρίς να σε καταπίνει”.
Όπως το κρασί θέλει το σωστό ποτήρι, έτσι και το σώμα θέλει το σωστό μαξιλάρι.

Από το ρολό μπακλαβά λοιπόν, στο ρολό αφρού μνήμης.
Από τα ράφια με φάβα Σαντορίνης στα τελάρα με ανεξάρτητα ελατήρια.
Από το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης στο μαξιλάρι ψυχρής ρίψης (στο κρεβάτι, γιατί δεν πάει άλλο).

Στην αρχή τα μπέρδευα: έλεγα “υπόστρωμα” και εννοούσα βάση για μπρουσκέτα. Τώρα λέω "ανώστρωμα" και σκέφτομαι “βελτίωση ζωής”.

Έμαθα πώς το σώμα ζητά στήριξη όπως ακριβώς και το ανοσοποιητικό: με φυσικά υλικά, ήρεμο περιβάλλον και ποιότητα στην πρώτη ύλη. Όπως διάλεγες κινόα και όχι ρύζι ατμού, τώρα διαλέγεις λατέξ και όχι… σάντουιτς στρώμα με οτιδήποτε είχε περισσέψει απ’ το εργοστάσιο.

Και τότε κατάλαβα το εξής απλό:
👉 Ό,τι συμβαίνει στο στομάχι, φαίνεται στο σώμα. Κι ό,τι συμβαίνει στο στρώμα, φαίνεται στη μέση..και στην επόμενη μέρα..

Γι αυτό σου λέω,  τα πάντα είναι τέχνη. 

Αν νομίζεις πως ευ ζην είναι για τους έχοντες τα πάντα λυμένα, σου λέω να το ξανασκεφτείς. 
Ευ ζην είναι ο τρόπος που φέρεσαι απέναντι σε ότι σε ότι σε αφορά, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο.  

✍ Zetas stories,  Μαγειρεύοντας τη Ζωή και μετά το ξανασκέφτηκα ...

Σχόλια

Eδώ ακούς xoani live

🔴 LIVE ON AIR

Συντονίσου στη ροή του ήχου, απευθείας από τη Χοάνη του Θερμαϊκού

Άκου Ζωντανά

Zeta Victory stories

Zeta Victory – Μαγειρεύοντας τη Ζωή

Μπουκιά, συγχώριο και πούπουλο.
Πατήστε και σερβιριστείτε. Ιστορίες καθημερινότητας, γεύσης, ύπνου και ανατροπής.

Εδώ θα βρίσκετε τις ιστορίες της Zeta Victory. Χιούμορ, φαγητό, ύπνος, φιλοσοφία... όλα μπερδεύονται δημιουργικά, με άρωμα ζωής και δόση ειρωνείας. Ιστορίες που γράφονται με όρεξη – άλλοτε για φαΐ, άλλοτε για σκέψη. Γιατί η ζωή είναι πιο νόστιμη όταν τη σερβίρεις με αγάπη, κι όταν τη χωνεύεις πάνω σε καλό μαξιλάρι.

Η ζωή θέλει μαξιλάρι και μεζέ.

Η φωτογραφία της Ημέρας

Η φωτογραφία της Ημέρας
H φωτογραφία είναι μια ερωτική σχέση με τη ζωή! Burk Uzzle

Ρυθμίζοντας τη Ζωή σε παγκόσμιο ήχο

Ρυθμίζοντας τη Ζωή σε παγκόσμιο ήχο
Δε μαθαίνεις τη μουσική. Την αφήνεις να σου μάθει

Inspire Your Day

«Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις.»

Στείλε μας το δικό σου άρθρο





Τα αγαπημένα σου

You know my name

You know my name
this is my personal frame

Find your next event

Find your next event
allevent.in